Annunciation Byzantine Romanian Catholic Mission

Biserica Română Unită cu Roma Greco-Catolica | Misiunea Bunavestire Toronto | 416 443 8796

Logo - Copy

78 Clifton Rd

admin@bunavestire.org

*|MC:SUBJECT|*


   BISERICA ROMÂNĂ UNITĂ CU ROMA, GRECO-CATOLICĂ   BYZANTINE ROMANIAN CATHOLIC MISSION

Duminica 10-a după Rusalii
Tenth Sunday after Pentecost

6 August 2023

Sfântul Rozar – 12.15 – Holy Rosary
        Sf. Spovadă – 12.15 – Reconciliation 

Sfânta Liturghie

12.45
Divine Liturgy

Buletinul duminical / Sunday bulletin

Paraclisul Maicii Domnului
Rugaciunea Paraclisului Maicii Domnului se obișnuiește să se rosteasca în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului. Alaturi de alte devoțiuni și această rugăciune este  parte din istoria Bisericii noastre. Preasfintitul Vasile Hossu, episcop de Gherla scrie în 1914: Luna August, cu postul Născătoarei de Dumnezeu şi cu sărbătoarea Adormirii Ei, ne ofereşte prilej de a cinsti în chip deosebit pe Împărăteasa Ceriului şi a pământului şi de a ne câştiga prin aceea comori de daruri şi benecuvântări. În Biserica apuseană două luni sunt cinstite în chip deosebit Preasfintei Fecioare: luna Mai şi Octombrie. Iar în Biserica noastră, pe lângă mai multe sărbători aşezate în cinstea Ei, este rânduit un post de două săptămâni înaintea sărbătorii Adormirii, dându-se prilej fiilor să-şi arate în acele zile mai cu deadinsul iubirea şi evlavia faţă de nepătată Fecioară.
 Paraclisul (din greacă Paraklesis, în trad. “pentru a chema”) este o slujbă de rugăciune specifică pentru cei vii (spre deosebire de parastas, care este o slujbă pentru cei decedați). Cel mai adesea, această rugăciune este adresată Maicii Domnului, dar poate fi folosită pentru a cere mijlocirea oricărui alt sfânt. Trăsătura distinctivă a paraclisului este includerea unui canon de rugăciune către sfântul a cărui mijlocire este cerută. Paraclisul poate fi slujit de sine-stătător sau, într-o formă ușor scurtată, împreună cu Vecernia.
Paraclisul Maicii Domnului se poate face oricand. Conform tradiţiei, ar fi fost alcătuit de Teostirict Monahul; dupa altii, de Teofan.
Rânduiala Paraclisului Maicii Domnului o găsiți  în linkul de mai jos:
http://www.greco-catolic.ro/rugaciuni.asp?autor=calea&id=2
Mai jos găsiți de asemenea o înregistrare audio cu rugăciunea Paraclisului.


Interpretat şi înregistrat (copyright) de surorile greco-catolice de la Mănăstirea Maicii Domnului, Cluj-Napoca.Preot: Cristian David


www.bunavestire.org

Share Share

Forward Forward

Share Share

Tweet Tweet