Annunciation Byzantine Romanian Catholic Mission

Biserica Română Unită cu Roma Greco-Catolica | Misiunea Bunavestire Toronto | 416 443 8796

Logo - Copy

78 Clifton Rd

admin@bunavestire.org

 

Duminica Iertării


(Lăsatul sec. de Brânză)

Forgiveness Sunday

(Cheesefare Sunday)

11 Februarie / February 2018

Sfȃntul Rozar – 12.00 – Holy Rosary

Sf. Spovedanie – 12.00 – Reconciliation

Sfânta Liturghie – 12.30 – Divine Liturgy

Buletinul Duminical / The Sunday bulletin:

https://bunavestire.org/buletin/2018/D_36.pdf


 

Sărbătoriții lunii


Duminica aceasta ca de obicei după ȋncheierea Sfintei Liturghii ne vom bucura ȋn Sala Parohiei ȋmpreună cu cei care s-au sărbătorit luna aceasta.

 

Postul Mare


Ȋncepe luni 12 februarie, 2018


“Postul este reţinerea totală sau parţială de la anumite alimente şi băuturi, pe un timp mai lung sau mai scurt, ȋn scop religios-moral. Această reţinere de la mâncăruri şi băuturi trebuie să fie ȋnsoţită de reţinerea de la gânduri, cuvinte şi fapte rele, ceea ce ȋnseamnă că postul trupesc trebuie să fie ȋnsoţit de postul sufletesc.”

Ȋn prima săptămână (12 februarie- 17 februarie) şi ȋn Săptămâna Patimilor (26-31 martie) se ţine post aspru.

“Postul aspru (xirofagia), este abţinerea de la carne, lapte şi ouă, consumându-se numai hrană uscată (pâine, fructe şi legume)”.

Ȋntre 18 februarie și 24 martie, adică ȋn celelalte zile din Postul Mare se ţine post comun.

“Postul comun (obişnuit), este postul ȋn care se admite consumarea mâncărurilor gătite de post, excluzându-se carnea şi grăsimile de origine animală. Este permisă consumarea peştelui, vinului, untdelemnului, ouălor şi produselor lactate”.

Ȋn Vinerea Mare (30 martie) se ţine Ajun.

“Ajunul sau postul total este abţinerea de la orice mâncare sau băutură, pe un timp determinat (ȋn practică până după ora amiezii sau orele 15). Se mănâncă o singură dată ȋn zi, fără carne, lapte şi ouă”.

Dezlegările de post:

Copii până la vârsta de 14 ani, bolnavii şi bătrânii. Bolnavilor şi bătrânilor li se recomandă ȋn zilele de ajun să ţină măcar postul comun.

Cei care din binecuvântate pricini nu pot ţine ajunul şi postul prescris, pot cere dezlegare de la parohul sau confesorul propriu.

Conform Decretului Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolică privitor la Post și Ajun:

http://www.bru.ro/documente/decret-postul-si-ajunul-in-bru/

Ȋn calendarul Misiunii noastre pentru a face mai ușor de observant, zilele de post au fost marcate cu diverse nuanţe de gri ȋn funcţie de forma de post cerută de Biserică.

Calendarul se găsește pe pagina de internet de mai jos iar varianta tiparită o puteţi găsi la Biserică.

https://www.bunavestire.org/calendar-greco-catolic-2018/

Postul comun (obişnuit), este postul ȋn care se admite consumarea mâncărurilor gătite de post, excluzându-se carnea şi grăsimile de origine animală. Este permisă consumarea peştelui, vinului, untdelemnului, ouălor şi produselor lactate.

Postul comun (obişnuit)

Postul aspru (xirofagia), este abţinerea de la carne, lapte şi ouă, consumându-se numai hrană uscată (pâine, fructe şi legume.

Postul aspru (xirofagia)

Ajunul sau postul total este abţinerea de la orice mâncare sau băutură, pe un timp determinat (ȋnpractică până după ora amiezii sau orele 15). Se mănâncă o singură dată ȋn zi, fără carne, lapte şi ouă.

Ajun

 

Chitanţele pentru donaţii


Chitanţele pentru donaţii pentru anul trecut pot fi ridicate de la biserică ȋncepând cu duminică 11 februarie. Mulţumim Comitetului Administrativ Financiar pentru ţinerea evidenţelor curente ȋn așa fel ȋncât să putem elibera chitanţele. Le mulţumim de asemenea pentru tot efortul depus ȋn acest an, pentru ȋntocmirea tuturor rapoartelor financiare.

 

Prima Spovedanie și primirea Sf. Ȋmpărtășanii


Pregătirea copiilor pentru prima Spovedanie și primirea Sf. Ȋmpărtășanii va continua anul acesta, ȋncepând cu prima ȋntâlnire: duminică, 11 februarie de la ora 11.30 ȋn sala parohiei de la demisol (sala pianului). Ȋi așteptăm cu drag pe copiii care s-au ȋnscris pentru pregătire cât și pe părinţii lor. Programul va continua cu ȋntâlniri de pregătire ȋn fiecare duminică, cu pauze prilejuite de vacanţa copiilor, Hramul parohiei și Sfintele Paști.

Cei care nu au completat ȋncă formularul de ȋnscriere sunt rugaţi să ȋl descarce de la adresa de mai jos, să ȋl completeze și să ȋl aducă la ȋntâlnire ȋmpreună cu copia certificatului de botez.

https://www.bunavestire.org/buletin/diverse/first_communion_form.pdf

Pr Ionel Maier