Annunciation Byzantine Romanian Catholic Mission

Biserica Română Unită cu Roma Greco-Catolica | Misiunea Bunavestire Toronto | 416 443 8796

Logo - Copy

78 Clifton Rd

admin@bunavestire.org

Duminica Iertării

(Lăsatul sec. de Brânză)

Forgiveness Sunday

(Cheesefare Sunday)

23 Februarie / February 2020

Sfântul Rozar – 12.00 – Holy Rosary

Sf. Spovedanie – 12.00 – Reconciliation

Sfânta Liturghie – 12.30 – Divine Liturgy

Parastas / Memorial Service

Buletinul Duminical / The Sunday bulletin:


https://bunavestire.org/buletin/2020/D_36.pdf

Parastase

Duminica aceasta parohia romano-catolică, gazda noastră va organiza un eveniment ȋn Sala Parohiei astfel ȋncât accesul nostru ȋnainte de Sfânta Liturghie va fi limitat.

Vreau să adresez rugămintea celor care vor să pregătească Sala să o facă după ȋncheierea Sfintei Liturghii și a Parastaselor.

Postul Mare

Ȋncepe luni 24 februarie, 2020

“Postul este reţinerea totală sau parţială de la anumite alimente şi băuturi, pe un timp mai lung sau mai scurt, ȋn scop religios-moral. Această reţinere de la mâncăruri şi băuturi trebuie să fie ȋnsoţită de reţinerea de la gânduri, cuvinte şi fapte rele, ceea ce ȋnseamnă că postul trupesc trebuie să fie ȋnsoţit de postul sufletesc.”

Ȋn prima săptămână (24 – 29 februarie) şi ȋn Săptămâna Patimilor (6 – 11 aprilie) se ţine post aspru.

“Postul aspru (xirofagia), este abţinerea de la carne, lapte şi ouă, consumându-se numai hrană uscată (pâine, fructe şi legume)”.

Ȋntre 1 martie și 5 aprilie, adică ȋn celelalte zile din Postul Mare se ţine post comun.

“Postul comun (obişnuit), este postul ȋn care se admite consumarea mâncărurilor gătite de post, excluzându-se carnea şi grăsimile de origine animală. Este permisă consumarea peştelui, vinului, untdelemnului, ouălor şi produselor lactate”.

Ȋn Vinerea Mare (10 aprilie) se ţine Ajun.

“Ajunul sau postul total este abţinerea de la orice mâncare sau băutură, pe un timp determinat (ȋn practică până după ora amiezii sau orele 15). Se mănâncă o singură dată ȋn zi, fără carne, lapte şi ouă”.

Ȋn Biserica greco-catolică romană, ȋn Postul Mare, zilele de dezlegare de la post (hârți) sunt:

– Sărbătoarea Buneivestiri (25 martie)

Dezlegările de post:

Copii până la vârsta de 14 ani, bolnavii şi bătrânii. Bolnavilor şi bătrânilor li se recomandă ȋn zilele de ajun să ţină măcar postul comun.

Cei care din binecuvântate pricini nu pot ţine ajunul şi postul prescris, pot cere dezlegare de la parohul sau confesorul propriu.

Conform Decretului Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolică privitor la Post și Ajun:


http://www.bru.ro/documente/decret-postul-si-ajunul-in-bru/

Ȋn calendarul Misiunii noastre pentru a face mai ușor de observant, zilele de post au fost marcate cu diverse nuanţe de gri ȋn funcţie de forma de post cerută de Biserică. Este o greşeală strecurată ȋn calendar, data de 14 aprilie este post comun.

Calendarul se găsește pe pagina de internet de mai jos iar varianta tiparită o puteţi găsi la Biserică.


https://www.bunavestire.org/calendar-greco-catolic/

Postul comun (obişnuit), este postul ȋn care se admite consumarea mâncărurilor gătite de post, excluzându-se carnea şi grăsimile de origine animală. Este permisă consumarea peştelui, vinului, untdelemnului, ouălor şi produselor lactate.

Postul comun (obişnuit)

Postul aspru (xirofagia), este abţinerea de la carne, lapte şi ouă, consumându-se numai hrană uscată (pâine, fructe şi legume.

Postul aspru (xirofagia)

Ajunul sau postul total este abţinerea de la orice mâncare sau băutură, pe un timp determinat (ȋnpractică până după ora amiezii sau orele 15). Se mănâncă o singură dată ȋn zi, fără carne, lapte şi ouă.

Ajun

 

Colecta “SHARE LIFE”

Cei care doresc, vor avea ocazia să facă o donație duminica aceasta, 24 februarie, la colecta de la sfârșitul Liturghiei. Vă reamintim că pentru colecta Share Life puteţi folosi plicul special dedicat acestei colecte, pe care ȋl găsiți la luna februarie sau un alt plic pe care sa ȋl puneti ȋn coșul pentru ce-a de a doua colectă.

Despre activităţile caritabile desfășurate de către organizaţia Share Life găsiţi informaţii la adresa: http://www.sharelife.org/

Vă mulţumim pentru generozitate!

Chitanţele pentru donaţii

Chitanţele pentru donaţii pentru anul trecut pot fi ridicate de la biserică până duminică 1 martie.