Annunciation Byzantine Romanian Catholic Mission

Biserica Română Unită cu Roma Greco-Catolica | Misiunea Bunavestire Toronto | 416 443 8796

Logo - Copy

78 Clifton Rd

admin@bunavestire.org

*|MC:SUBJECT|*
   BISERICA ROMÂNĂ UNITĂ CU ROMA, GRECO-CATOLICĂ
   BYZANTINE ROMANIAN CATHOLIC MISSION

Celebrările în Biserică sunt temporar suspendate!

Duminica Iertării
(Lăsatul sec. de Brânză)
 
Forgiveness Sunday
(Cheesefare Sunday)
14 Februarie / February 2021
 
Sfântul Rozar – 12.00 – Holy Rosary
Sf. Spovedanie – 12.00 – Reconciliation
Sfânta Liturghie – 12.30 – Divine Liturgy
 
Buletinul Duminical / The Sunday bulletin:
YouTube Live
Facebook Live
Postul Mare
Ȋncepe luni 15 februarie, 2020
„Postul este reţinerea totală sau parţială de la anumite alimente şi băuturi, pe un timp mai lung sau mai scurt, ȋn scop religios-moral. Această reţinere de la mâncăruri şi băuturi trebuie să fie ȋnsoţită de reţinerea de la gânduri, cuvinte şi fapte rele, ceea ce ȋnseamnă că postul trupesc trebuie să fie ȋnsoţit de postul sufletesc.”
 
Ȋn prima săptămână (15 – 20 februarie) şi ȋn Săptămâna Patimilor (29 martie – 3 aprilie) se ţine post aspru.
 
“Postul aspru (xirofagia), este abţinerea de la carne, lapte şi ouă, consumându-se numai hrană uscată (pâine, fructe şi legume)”.
 
Ȋntre 21 februarie și 28 martie, adică ȋn celelalte zile din Postul Mare se ţine post comun.
 
“Postul comun (obişnuit), este postul ȋn care se admite consumarea mâncărurilor gătite de post, excluzându-se carnea şi grăsimile de origine animală. Este permisă consumarea peştelui, vinului, untdelemnului, ouălor şi produselor lactate”.
 
Ȋn Vinerea Mare (2 aprilie) se ţine Ajun.
 
“Ajunul sau postul total este abţinerea de la orice mâncare sau băutură, pe un timp determinat (ȋn practică până după ora amiezii sau orele 15). Se mănâncă o singură dată ȋn zi, fără carne, lapte şi ouă”.
 
Ȋn Biserica greco-catolică romană, ȋn Postul Mare, zilele de dezlegare de la post (hârți) sunt:
 
– Sărbătoarea Buneivestiri (25 martie)
 
Dezlegările de post:
 
Copii până la vârsta de 14 ani, bolnavii şi bătrânii. Bolnavilor şi bătrânilor li se recomandă ȋn zilele de ajun să ţină măcar postul comun.
Cei care din binecuvântate pricini nu pot ţine ajunul şi postul prescris, pot cere dezlegare de la parohul sau confesorul propriu.
Conform Decretului Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolică privitor la Post și Ajun:
 
 
Ȋn calendarul Misiunii noastre pentru a face mai ușor de observant, zilele de post au fost marcate cu diverse nuanţe de gri ȋn funcţie de forma de post cerută de Biserică. 
 
Calendarul se găsește pe pagina de internet de mai jos iar varianta tiparită o puteţi găsi la Biserică, de asemenea puteți  ne contactați pentru a trimite calendarul prin Poștă.
 

Postul comun (obişnuit), este postul ȋn care se admite consumarea mâncărurilor gătite de post, excluzându-se carnea şi grăsimile de origine animală. Este permisă consumarea peştelui, vinului, untdelemnului, ouălor şi produselor lactate.

Postul comun (obişnuit)

Postul aspru (xirofagia), este abţinerea de la carne, lapte şi ouă, consumându-se numai hrană uscată (pâine, fructe şi legume.

Postul aspru (xirofagia)

Ajunul sau postul total este abţinerea de la orice mâncare sau băutură, pe un timp determinat (ȋnpractică până după ora amiezii sau orele 15). Se mănâncă o singură dată ȋn zi, fără carne, lapte şi ouă.

Ajun

Colecta in memoria Preasfințitului Florentin Crihălmeanu

La începutul lunii ianuarie, Preasfințitul Florentin, episcop al eparhiei de Cluj-Gherla s-a întors în Casa Tatălui ceresc după infectarea cu noul tip de coronavirus.

Respectând dorința testamentară a Preasfințitului, cei care la înmormântare au dorit să ofere o coroană sau flori, au fost îndemnați în schimb să ofere bani celor neajutorați.

Pentru a cinsiti memoria Episcopului de la Cluj și noi vom avea duminică 21 și 28 februarie o colectă care va merge spre proiecte ce erau susținute de acesta în România.

Episcopul John Michael Botean a pregătit o scrisoare cu ocazia acestor colecte.

Vă mulţumim pentru generozitate!

 

www.bunavestire.org
Share Share
Tweet Tweet
Forward Forward