06 nov. 2001

78 Clifton Road, Toronto, Ontario, M4T 2G2, Canada
tel./fax 416-443-8796
Sf. Liturghie o celebram in fiecare duminica de la orele 12.30


   Consacram aceasta scrisoare de vesti Zilei Mondiale a Tineretului 2002 Toronto, un eveniment deosebit de important fata de care nu putem ramane impasibili. Ziua Mondiala a Tineretului va avea loc în diferite Dieceze din Canada intre 18 si 22 iulie, cand tinerii pelerini vor lua parte la programele locale, iar in Toronto tineri din lumea intreaga se vor intalni intre 23 si 28 iulie, cand vor avea loc evenimentele internationale, inclusiv Veghea de Rugaciune si Liturghia cu Sfantul Parinte Papa Ioan Paul II.     Informatii suplimentare puteti gasi pe situl www.wyd2002.org unde din 2 octombrie a devenit posibila si inscrierea on-line a pelerinilor. Deja s-au inscris peste 350.000 de tineri din 42 de tari. Tot pe aceasta cale se pot inscrie si cei care doresc sa voluntarieze la realizarea evenimentului.      In masura in care intre dumneavoastra se vor gasi doritori sa se implice in gazduirea pelerinilor romani, vom incerca sa ne organizam si noi in acest sens.        In continuare veti gasi urmatoarele stiri primite prin amabilitatea realizatorilor www.greco-catolic.ro: 

Preot Emil Jude   Papa confirmă planurile de a participa la ZMT 2002
Vineri, 2 noiembrie 2001, Vatican (
CWNews)

Papa Ioan Paul al II-lea a confirmat intenţia de a vizita Toronto în iulie anul viitor, cu ocazia celebrării Zilei Mondiale a Tineretului. Pr. Thomas Rosica, coordonatorul celei de-a XVII-la ediţii a ZMT, a confirmat faptul că Sfântul Părinte va fi în Canada între 25 şi 28 iulie 2002, dacă sănătatea îi va permite. Pr. Rosica a informat că atunci când pe 29 octombrie s-a întâlnit cu o delegaţie canadiană, Papa nu a lăsat nici o urmă de îndoială privind dorinţa sa de a participa la eveniment.

În timpul ultimelor săptămâni în Roma au circulat zvonuri legate de fragilitatea sănătăţii Papei, care ar putea face ca Suveranul Pontif să îşi trimită un delegat la Ziua Mondială a Tineretului. Sfântul Părinte a respins însă ferm zvonurile: "Voi merge!" a spus el. (SE01-2074)


  Papa Ioan Paul II

   Programul pentru Ziua Mondială a Tineretului din Toronto 2002

Celebrarea din 2002 se va desfăşura între 23 şi 28 iulie. Pr. Francis Kohn, responsabil cu activităţile de tineret din partea Consiliului Pontifical pentru Laici, a informat că primele trei zile vor fi dedicate dimineaţa discuţiilor catehetice, iar după-amiaza "festivalului tinerilor", care va include concerte, piese de teatru, conferinţe. Miercuri, Cardinalul Ambrozic va conduce tinerii participanţi în staţiunile Căii Crucii, acea zi fiind dedicată în mod special Sacramentului Penitenţei. Sâmbătă, tinerii se vor deplasa la Downsview Park, o fostă bază militară din afara oraşului Toronto, seara urmând a se bucura de prezenţa Sfântului Părinte. Ziua următoare Sfântul Părinte va celebra Liturghia de duminică, apogeul Zilei Mondiale a Tineretului. (SE01-1446)


Arhiepiscopul Aloysius Cardinal Ambrozic

Mesajul Papei cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului din 2002:   Într-o vreme în care mulţi oameni "gândesc şi acţionează ca şi cum Dumnezeu nu ar exista", Papa Ioan Paul al II-lea cheamă tinerii din întreaga lume să fie misionari fideli marilor idealuri. Aceasta este esenţa mesajului său pentru următoarea Zi Mondială a Tineretului (ZMT), programată pentru perioada 22-28 iulie 2002 în Toronto, Canada.

"Nu fiţi satisfăcuţi de nimic altceva decât de idealurile cele mai mari!", spune Papa în mesajul său, distribuit astăzi de Vatican în şapte limbi. O parte din acest mesaj a fost auzit sâmbătă în Toronto, cu ocazia lansării oficiale a ultimului an de pregătire a ZMT 2002.

"Nu vă lăsaţi descurajaţi de către cei care sunt deziluzionaţi de viaţă şi care au crescut surzi faţă de cele mai profunde şi autentice dorinţe ale inimilor lor", scrie Papa. "Sunteţi îndreptăţiţi să nu fiţi satisfăcuţi de distracţii lipsite de conţinut, de mode trecătoare, şi de idealuri mărunte în viaţă", mai adaugă Sfântul Părinte. "Dacă aveţi un dor arzător faţă de Domnul, veţi evita mediocritatea şi conformismul atât de răspândite în societatea noastră."

Anul trecut, Ziua Mondială a Tineretului din Roma a atras peste două milioane de tineri. În 1995, evenimentul similar organizat la Manila, Filipine, a atras peste cinci milioane de tineri, fiind cea mai mare întâlnire din istorie. Până acum, pentru ZMT 2002 s-au înscris deja 300.000 de tineri.

În mesajul său, Sfântul Părinte spune: "Întâlnirea noastră personală cu Cristos scufundă viaţa într-o nouă lumină, ne arată calea cea dreaptă şi ne trimite să fim mărturisitorii Lui." El continuă: "În aceste vremuri secularizate, când mulţi dintre contemporanii noştri gândesc şi se comportă ca şi cum Dumnezeu nu ar exista, sau sunt atraşi de forme iraţionale de religie, voi, dragi tineri, sunteţi cei care trebuie să arătaţi că credinţa este o decizie personală care implică întreaga voastră viaţă."

Suveranul Pontif cheamă tinerii să devină misionari în societatea de astăzi, dându-le următoarele sfaturi: în primul rând, "studiaţi Cuvântul lui Dumnezeu şi lăsaţi-l să vă ilumineze minţile şi inimile". În al doilea rând, "luaţi-vă energie din harul sacramental al Spovezii şi Euharistiei. Vizitaţi-l pe Dumnezeu în acel contact `inimă la inimă` din Adoraţia Euharistică".

În al treilea rând, Papa le cere tinerilor să aducă "alinare suferinzilor şi pace lumii", deoarece "mulţi oameni sunt răniţi de viaţă: sunt excluşi de la progresul economic, şi sunt fără un adăpost, o familie, un loc de muncă; ei sunt oameni pierduţi într-o lume a iluziilor, sau care au pierdut orice speranţă". Pe scurt, "fie ca Evanghelia să fie măsura şi călăuza deciziilor şi planurilor vieţii!", îndeamnă Papa.


Participarea românească la ZMT Toronto 2002
Duminică, 14 octombrie 2001, Blaj (BRU)

Ziua Mondială a Tineretului (ZMT) de anul viitor va avea loc în perioada 23-28 iulie, la Toronto, Canada. Dat fiind că până la deschiderea evenimentului nu mai sunt multe luni, şi ţinând cont şi de ştirile externe care arată că înscrierile au început deja, ne-am interesat despre participarea românească la acest eveniment.

Discutând cu Sr. Liana Petrizzo, SSCC, din Arhidieceza de Alba-Iulia şi Făgăraş, care s-a ocupat anul trecut de organizarea ZMT, am aflat câteva informaţii. Astfel, pe 6 august a.c., în cadrul Întâlnirii Naţionale a Tineretului Catolic, la Timişoara, a avut loc o (sub)întâlnire a responsabililor de tineret din fiecare Dieceză/Eparhie, plus câte un tânăr. Întâlnirea a fost prezidată de PS Virgil Bercea, responsabil cu tineretul din partea Conferinţei Episcopale Catolice din România.

S-a discutat problema participării la ZMT 2002 din perspectiva dificultăţilor financiare ce le presupune un astfel de pelerinaj: doar transportul a fost estimat la 600$. În aceste condiţii s-a hotărât ca participarea să fie limitată, 10 tineri din fiecare Eparhie greco-catolică, respectiv Dieceză greco-catolică, aceşti tineri urmând să fie ajutaţi financiar de Biserică. Nu se ştie însă în ce proporţie sau care vor fi aceşti tineri.

Mai multe detalii vom cunoaşte poate după întâlnirea din 24-25 noiembrie, la care se va discuta din nou despre ZMT 2002, precum şi despre problema infiintarii unui Centru de Pastoratie a Tineretului la nivel naţional. (SI01-1951)