Cu o mica intarziere, de Sarbatoarea Sfantului Ierarh Nicolae Arhiepiscopul Mirei din Licia - facatorul de minuni, va dorim tuturor dar mai ales celor care poarta numele Sfantului Nicolae multe impliniri si sanatate, sperand ca "Mosul" v-a adus ce v-ati dorit.In continuare veti gasi:
- Despre Sf. Nicolae
- Ne pregatim de Craciun si de venirea "Mosului"
- Crestinismul pentru toti (si mici si mari)
Preot Emil Jude
Sfantul Nicolae
Despre Sf. NicolaeSfantul Nicolae, patronul Greciei, Rusiei precum si al multor orase din Apusul Europei, este unul din cei mai populari sfinti ai crestinatatii. Datorita multelor minuni pe care le-a savarsit atat in timpul vietii, cat si dupa trecerea la cele vesnice, el este supranumit si "Facatorul de Minuni" (Taumaturgul).Data nasterii sale este necunoscuta, si nu exista o biografie detaliata a vietii sale. Totusi, se cunoaste data mortii sale care este 6 Decembrie, neexistand insa un consens asupra anului, care dupa unii cercetatori ar fi 345, iar dupa altii 352.Traditia Bisericii spune ca Sf. Nicolae s-a nascut intr-o familie bogata in Parara (Asia Minor). La moartea parintilor sai, Nicolae a devenit preot si s-a lepadat de toata averea sa, pe care a daruit-o saracilor si a plecat in pelerinaj in Palestina si Egipt.
La intoarcerea acasa, poporul l-a intampinat si l-a ales Arhiepiscop de Myra.Desi o cronica din secolul al VI-lea il citeaza printre participantii la Sinodul de la Nicea, exista prea putini istorici care accepta aceasta teorie.Moastele Sf. Nicolae au fost furate in anul 1087 din Myra, de catre negutatorii italieni si aduse la Bari, unde pe data de 22 Iunie 1197, a fost ridicata o biserica dedicata Sf. Nicolae si in care se afla si in prezent moastele sale.Dupa cum se stie, Sf. Nicolae este ocrotitorul copiilor, dar totodata el este si ocrotitorul marinarilor, al brutarilor, al fetelor fara zestre, al victimelor sistemului judiciar, etc.Dintre multele legende care il au ca erou, cea mai cunoscuta este cea a fiicelor unui om bogat care isi pierduse averea; Sf. Nicolae a venit intr-o noapte si le-a aruncat pe fereastra trei saci de aur, pe care sa ii aiba drept zestre.
Alte binecunoscute minuni savarsite de Sf. Nicolae sunt invierea celor trei copii omorati de un hangiu, salvarea de la naufragiu a unor corabii si multe altele.Sfantul Nicolae este serbat atat de Biserica Catolica cat si de cea Ortodoxa, pe data de 6 Decembrie.
Ne pregatim de Craciun si de venirea "Mosului"Asa cum am mai spus si am anuntat si duminica trecuta, trebuie sa ne pregatim din timp pentru a intampina cum se cuvine se cuvine sarbatoarea "Nasterii Domnului", nu numai spiritual. Dupa cum stiti intentia noastra este de a ne bucura impreuna de acest mare praznic. Vom organiza o masa cu bucate romanesti (si nu numai) in ziua de Craciun (25 dec.), probabil dupa Sf.Liturghie. Pentru ca toate sa fie bine organizate va rugam sa luati legatura cu d-na Gabriela Marksteiner care s-a oferit sa se ocupe de punerea la punct a amanuntelor legate de intalnirile noastre de la biserica. La adresa de e-mail: gabrielle.marksteiner@3web.net sau la telefon: 416 340 9408 va rugam sa anuntati fiecare ce puteti pregati si aduce la aceasta masa.In seara ajunului Craciunului (24 dec.), mai ales, vom colinda aflandu-ne in mod spiritual in fata pesterii din Betleem.Pentru ca il vom invita si pe Mos Craciun la noi am dori sa stim numele copiilor cuminti care se bucura de venirea lui la biserica. Ii rugam pe parinti si bunici sa ne comunice cat mai curand posibil, prin telefon sau e-mail.Important: Duminica aceasta (9 dec.) colecta noastra de dupa Sf. Liturghie va fi destinata ajutarii lui Mos Craciun, pentru ca sacul lui sa fie bogat (in cazul in care nu veti ajunge duminica la biserica si totusi doriti sa fiti de folos mosului o puteti face si in cursul saptamanii viitoare).
Crestinismul pentru toti (si mici si mari)Mutarea la noua biserica ne ofera noi posibilitati si multi dintre credinciosi s-au aratat interesati de a sti mai mult despre Dumnezeu si Biserica. Pentru aceasta vom imbogati programul nostru duminical, incepand din aceasta duminica, cu orele de cateheza ce se vor tine in biblioteca bisericii (aflata la demisol), dupa cum urmeaza:
- 11,00-11,45 tineri si adulti
- 12,30-13,30 copiii mai mici ce nu pot sta la Liturghie (cu conditia ca parintii lor sa-i aduca din timp in primele banci)
- 14,00-14,45 (dupa Sf. Liturghie) cu copiii scolari.
Raman neschimbate:
- 12,00-12,30 Sf. Spovedanie
- 12,30-14,00 Sf. Liturghie