www.bunavestire.org

8 noiembrie 2001

78 Clifton Road, Toronto, Ontario, M4T 2G2, Canada
tel./fax 416-443-8796

Sf. Liturghie o celebram in fiecare duminica de la orele 12.30

    Astazi 8 noiembrie cand îi sarbatorim pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril uram tuturor celor care poarta numele Sfintilor Arhangheli multa sanatate, impliniri si mai ales o viata calauzita de Sfintii Ingeri.
Sfanta Liturghie in cinstea Sf. Arhangheli Mihail si Gavril o vom celebra duminica 11 noiembrie. Pentru ca aceasta duminica este si ultima inainte de inceperea postului Craciunului, dupa Sf. Liturghie sunteti invitati sa participati cu totii la o gustare in sala bisericii, de asemenea puteti aduce fiecare ceea ce credeti de cuviinta.
    Nu uitati: duminica aceasta vom incepe Sf. Liturghie de la 10.30 am, de asemenea tot in duminica aceasta vom lua hotararea in ce priveste biserica in care vom celebra pe viitor.
    In continuare veti gasi:
   
Preot Emil Jude




   Cateva repere despre Sf. Arhangheli Mihail si Gavril

 
    Mikael, in ebraica Miqael - Cine este ca Dumnezeu?; Mikael este ingerul principal din mitologia biblica, inger preluat si de islam, important mesager intre Dumnezeu si oameni. In Vechiul Testament, Mikael este "printul", scribul justitiar al lui Dumnezeu, dar si aparatorul poporului lui Israel, "Mikael, marele voievod care ocroteste pe feciorii poporului tau"; el este "arhistratigul" care conduce ostirile ceresti contra fortelor demonice ale raului; tot el distruge Sodoma si Gomora si il scoate pe Lot din cetatea amenintata. Dupa unele traditii, Mikael a fost invatatorul lui Adam (in agricultura), al lui Abraham (in teologie) si al lui Moise (in transmiterea Tablelor Legii pe muntele Sinai). 

    Gavril / Gabriel, in ebraica gabri'el - puterea lui Dumnezeu, unul dintre ingerii (sau arhanghelii) principali, cel care concentreaza in cel mai inalt grad atributul de vestitor, indeosebi vestitorul venirii lui Mesia. In Biblie, Gabriel apare in vedeniile profetului Daniel, pentru a-l instrui; apoi, in Noul Testament, anunta viitoarea nastere a lui Ioan Botezatorul si este purtatorul Buneivestiri, anuntind-o pe Fecioara Maria ca il va naste pe Isus Hristos.
 

 

  Ne pregatim de colindat  

    Despre rugaciunea adresata lui Dumnezeu se pot spune multe. Este rugaciunea interioara, rugaciunea rostita si cea cantata. In fiecare din aceste modalitati Dumnezeu ne asculta, ni se aseaza in fata ca un prieten caruia ii putem impartasi toate gandurile si ingrijorarile noastre. Cu atat mai mult atunci cand in cuvantul adresat Lui ne folosim si de alte daruri primite tot din marea Sa bunatate. Ma refer la cantecul religios prin care sufletul poate vibra inaltandu-se spre Dumnezeu.

Acum ca Nasterea Mantuitorului se apropie si Craciunul pentru romani nu e Craciun fara colindele duioase si pline de frumusete sa facem si noi un efort ca de data asta sa ne traim bucuria Venirii lui Hristos in lume asa cum o stiam fiecare acasa.

Pentru aceasta rugamintea este ca fiecare doritor sa invete sa cante sa vina duminica de duminica la biserica unde dupa terminarea Sf. Liturghii ne vom intalni pentru a organiza un cor de colindatori. Vom incerca sa punem la dispozitia fiecaruia textul si eventual partitura muzicala iar dumneavostra sunteti rugati sa veniti sa va alaturati glasul in corul celor care ii aduc in acest mod marire lui Dumnezeu.

Fie ca blandul Isus si Maica sa Sfanta sa ne calauzeasca in acest inceput!

 


Opt noi fericiţi, dintre care doi greco-catolici slovaci
04.11..2001, Vatican (ZENIT)

Papa Ioan Paul al II-lea a beatificat astăzi două femei şi şase bărbaţi, prezentându-i ca modele de viaţă pentru lumea contemporană, cuprinsă de teamă şi violenţă. Ei sunt "pentru Biserică şi pentru lume un semn elocvent al iubirii lui Dumnezeu, începutul şi sfârşitul al tuturor fiinţelor", le-a spus Sfântul Părinte celor 25.000 de pelerini strânşi în Piaţa San Pietro. Majoritatea credincioşilor care au asistat la beatificare au venit din ţările natale ale noilor fericiţi: Italia, Spania şi Slovacia.

Printre noii fericiţi sunt şi doi martiri ai persecuţiei comuniste din Republica Slovacă: Arhiepiscopul Pavol Peter Gojdic (1888-1960), Administrator Apostolic de Mukacevo, şi pr. Metod Dominik Trcka (1886-1959). Comunitatea greco-catolică din Slovacia, condusă de Arhiepiscopul Gojdic, a fost forţată să devină parte a Bisericii Ortodoxe în 1948, când au venit la putere comuniştii.

La 28 aprilie 1950, regimul i-a negat Bisericii Catolice dreptul la existenţă, Arhiepiscopul Gojdic fiind judecat pentru înaltă trădare şi condamnat la închisoare pe viaţă. Arhiepiscopul a murit în închisoare în 1960. Pr. Trcka a experimentat şi el martiriul lent al închisorii, fiind acuzat de regim de colaborare cu Arhiepiscopul.

"Uniţi în slujirea generoasă şi curajoasă a Bisericii Greco-Catolice Slovace, ei au trecut prin aceleaşi suferinţe datorită fidelităţii lor faţă de Evanghelie şi faţă de Succesorul lui Petru, şi acum împărtăşesc aceeaşi cunună a gloriei", a spus Sfântul Părinte în timpul predicii. La beatificare a participat şi preşedintele slovac Rudolf Schuster. (...)    

(din NEWS.greek-catholic.ro, 8 nov. 2001)