25 octombrie 2001
NEWS.GREEK-CATHOLIC.RO |
editie speciala: 24 octombrie 2001 |
In Romania toate lucrurile merg bine! Dragi abonati, Ceea ce se petrece in tara noastra in ultima vreme este absolut incredibil. Ma limitez insa la aceasta caracterizare si va invit sa cititi stirile de mai jos pentru mai multe informatii. Trista realitate este insa aceea ca Biserica noastra se afla intre doua "toate lucrurile merg bine". Pe de o parte este lumea catolica internationala, care, dupa cum ati vazut si in stirile noastre, spune-ntr-una ca in Romania de la vizita Papei toate sunt roze. Pe de alta parte este Biserica Ortodoxa Romana care afirma la fel, ca aici nu se intampla nimic rau, totul este bine, este liniste, pace. Poate ca daca nu ar fi mass-media nici nu ati auzi zgomotul daramarii bisericilor. Multumim lui Daniel Sarbu de la Ziua de Ardeal pentru fotografii. In fotografia de sus vedeti biserica din Vadu Izei, sau mai bine spus ce a ramas din ea. In fotografia de jos este o imagine din interiorul bisericii greco-catolice spre biserica ortodoxa acum in constructie, care nu mai incapea din cauza primeia. Doamne ajuta! In Romania toate lucrurile merg bine!
B I S E R I C A G R E C O - C A T O L I C
A |
![]() ![]() foto: Ziua de Ardeal |
b i s e r i c a g r e c o - c a t o l i c a |
Valea Izei si represaliile lui Cosma
24.10.2001,
Cluj-Napoca (Ziua de Ardeal)
Scandalul de la Valea Izeu ia proportii nebanuite. Cu musca pe caciula, seful CJ Maramures, Alexandru Cosma, incearca sa stearga urmele distrugerii bisericii de la Valea Izei. ZIUA de Ardeal a publicat un material amplu despre daramarea bisericii greco catolice. In 14-15 octombrie, un grup de ortodocsi din localitate, condusi de preotul Vasile Hotico, a inceput demolarea bisericii vechi. Potrivit actelor pe care le detinem, autorizatia de desfiintare a bisericii greco-catolice a fost emisa de Consiliul Judetean Maramures, in 10 aprilie 2001, sub semnatura presedintelui Alexandru Cosma.
Dupa semnalele aparute in presa, cu ecou la Bucuresti, autoritatile maramuresene au cautat sa "dreaga busuiocul". Tipic comunist, prin represalii. Prima masura luata de Cosma a fost eliberarea din functie a lui Vasile Span, director general in CJ Maramures. Altfel spus, s-a gasut un tap ispasitor. Am incercat sa luam legatura cu presedintele CJ, Alexandru Cosma, dar acesta s-a dat la fund. Asteptam reactia ministrului Administratiei Publice, Octav Cozmanca.
Lacasul de cult daramat de furia proletara a unor asa-zisi credinciosi este prima biserica de zid construita in Maramures in 1884. (Nicolae Teremtus si Daniel Sarbu) (SI01-1998)
Scriitori din toata Romania protesteaza
impotriva demolarii bisericii greco-catolice
23.10.2001, Bucuresti
(Romania Libera)
Oamenii de cultura prezenti la Festivalul International de Poezie "Europa - Kilometrul 0", Sighetu Marmatiei, editia octombrie 2001, au constatat in fapt demolarea bisericii din Vadu Izei, petrecuta impotriva legilor si dispozitiilor in vigoare, si protesteaza energic fata de aceasta noua violenta, care nu sta in firea poporului roman.
Semneaza: Eugen Uricaru (presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania), Ioan Flora (vicepresedinte al U.S.R.), Nicolae Prelipceanu (Bucuresti), Calin Angelescu (Olanda), Ioan Es. Pop, Lucian Vasilescu, Dan Silviu-Boierescu (Bucuresti), Adrian Alui Gherghe, Nicolae Sava (Piatra Neamt), Vasile Spiridon (Bacau), Vasile Gogea, Radu Saplacan, Mihai Gotiu (Cluj), Vasile Proca (Iasi), Liviu Capsa (Oltenita), Ion Stratan, Letitia Ilea (Ploiesti), Ion Cretu (Craiova), Ioan Marchis, Vasile Muste, Nicolae Scheianu, Ion Burnar, Ion Petrovai, Saluc Horvat, Gheorghe Parja, Ion Bogdan, Simion Iuga, Stefan Camarasu, Tand Ileana (Maramures) s.a. Lista ramane deschisa. (SI01-1997)
Asa arata adevarata fata a regimului
Iliescu!
23.10.2001, Bucuresti (Romania Libera)
Patriarhul Teoctist continua campania de demolare a bisericilor inceputa de Ceausescu
In timpul imperiului austro-ungar, romanii din Ardeal nu aveau voie sa-si construiasca biserici de zid (piatra), ci numai de lemn, ca sa nu dureze si sa poata fi aprinse usor (cum s-a intamplat la ultima navalire a tatarilor, in anul 1741, cand paganii au incendiat toate bisericile de lemn de pe Valea Izei)! Numai strainii aveau voie sa-si construiasca lacase de piatra pe pamantul romanesc si bisericile lor monumentale dureaza si acum, de multe secole, in centrele tuturor oraselor din Transilvania. Biserica din Vadu Izei a fost primul lacas de piatra construit de romanii greco-catolici in Maramures, intre anii 1884-1892. Au mai fost ridicate inca vreo cateva biserici de zid si prigoana impotriva romanilor i-a obligat din nou sa construiasca doar lacase de lemn. In aceste zile din primul an al mileniului trei crestin, ura unor clerici ortodocsi fata de romanii greco-catolici le-a demolat prima lor biserica de piatra din istorie. La Vadu Izei n-au fost vandalizate doar niste biete ziduri dintr-o Casa a lui Dumnezeu, ci si un capitol eroic din lupta de rezistenta a romanilor impotriva deznationalizarii cumplite la care i-a supus imperiul austro-ungar. Dar ceea ce n-au facut nici ungurii imperiului, nici comunistii sovietici au indraznit sa faca in zilele acestea fundamentalistii fara Dumnezeu din Vadu Izei. La 12 ani de la evenimentele din decembrie, in deplina libertate, fara dictatura comunista, Patriarhul Teoctist continua campania de demolare a bisericilor romanesti, inceputa pe vremea lui Ceausescu. Fara ca vreo autoritate a regimului Iliescu sa-l poata opri sau convinge ca aceasta barbarie ne indeparteaza inca o data - pentru a cata oara? - de Europa si de restul lumii civilizate! Sau poate chiar asta se doreste. Ca si mineriadele, vandalismul pagan de la Vadu Izei, care a scos tarnacoapele pe creasta zidurilor sfinte ale unui lacas al lui Dumnezeu, arata adevarata fata a regimului Iliescu si a colaboratorului lui definitiv compromis, patriarhul Teoctist!
Prima biserica de piatra construita de romanii greco-catolici din Maramures
Pe teritorul comunei Vadu Izei, Maramures, exista o singura biserica de piatra, cu hramul "Sfantul Nicolae", ridicata de romanii greco-catolici incepand cu anul 1884. O statistica din preajma instaurarii regimului comunist in Romania atesta ca pe teritoriul parohiei Vadu Izei convietuiau 3032 greco-catolici, 112 evrei, 14 neoprotestanti si 2 ortodocsi (invatatori veniti din vechiul Regat). In anul 1948, decretul comunist nr. 358 a scos Cultul Greco-Catolic in afara legii, la ordinul Moscovei. Biserica parohiala a fost preluata de ortodocsi, impreuna cu casa parohiala, cimitirul si terenurile agricole. In 1956, in plina epoca stalinista, biserica si casa parohiala au fost intabulate pe parohia ortodoxa, dar terenurile agricole figureaza si azi in registre pe vechii proprietari greco-catolici. Doar in registre, pentru ca in realitate sunt folosite de credinciosii ortodocsi, fara ca greco-catolicii sa fi primit nimic.
In aprilie 1996, s-a reinfiintat parohia greco-catolic Vadu Izei, avandu-l ca preot pe parintele Visovan Marius, fiul lui Visovan Aurel - "Lotul Visovan" cuprinzand primii luptatori anticomunisti din Maramures, cu un spatiu special dedicat in Memorialul Sighet. Serviciile religioase ale greco-catolicilor se celebreaza intr-o casa particulara, departe de centrul comunei. Parohia greco-catolica a solicitat, in ianuarie si in mai 1997, accesul pentru doua ore in fosta ei biserica, in duminici si in sarbatori, la orice ora ar fi acceptat partea ortodoxa. Prima cerere, semnata de preotul Visovan Marius, a primit raspuns negativ, iar cea de-a doua, semnata de aproape o suta de persoane, a fost ignorata. In februarie 1997, Consiliul local Vadu Izei respinge cererea greco-catolicilor de a inchiria sala Caminului Cultural, pentru doua ore pe saptamana! Este refuzata, de asemenea, utilizarea unui spatiu al scolii din localitate.
In perioada 1997-2000, parohia ortodoxa refuza orice forma de dialog cu greco-catolicii. Desi unele familii au solicitat slujirea comuna cu preotul greco-catolic, la inmormantari si cununii, preotul ortodox Hotico Vasile a refuzat acest lucru. La inceputul anului 1999, s-a raspandit in comuna ideea construirii unei noi biserici ortodoxe, cu demolarea celei vechi, din piatra. Parohia greco-catolica protesteaza, prin demersuri oficiale, atragand atentia asupra unei asemenea aberatii. In urma acestui protest, Primaria localitatii incearca realizarea unui dialog intre cele doua culte, dar partea ortodoxa refuza categoric ideea.
Desi nu aveau autorizatie de constructie, in saptamana 19-26 septembrie 1999 ortodocsii incep construirea noului lacas, la 2 metri distanta de zidul celui vechi, astfel incat treptele bisericii ortodoxe sa cada peste altarul greco-catolic. 15 morminte sunt distruse si desi mai multi urmasi ai celor ingropati protesteaza, Consiliul Judetean nu ia nici o masura. In 6 octombrie 1999, cu mare intarziere, Primaria sesizeaza absenta autorizatiei de constructie si sisteaza lucrarile, dand parohiei ortodoxe un termen de 10 zile pentru clarificarea documentatiei. Parohia ortodoxa este amendata in 14 octombrie cu 3,5 milioane lei, dar lucrarile continua pana la caderea iernii, fara nici o grija pentru autorizatia de constructie.
Parohia ortodoxa a refuzat sa construiasca pe un alt teren oferit de Primarie si situat in centrul comunei, proiectand deliberat noua constructie la 2 metri in spatele celei vechi, pentru a o putea demola si a face sa dispara astfel obiectul revendicarii parohiei greco-catolice! Conform Legii 50, ar fi trebuit sesizata Procuratura, dar nici Primaria, nici Consiliul Judetean, nici Inspectoratul de stat in Constructii, nici Prefectura nu iau nici o masura concreta. Toate protestele greco-catolicilor la institutiile statului de drept raman fara nici un rezultat. Parohia greco-catolica solicita in instanta oprirea lucrarilor care continua fara autorizatia de constructie. Judecatoria Sighet respinge cererea! O organizatie pentru drepturile omului din Belgia introduce cazul pe Internet, o alta organizatie similara din Elvetia cere oficial presedintelui Constantinescu sa intervina. Nuntiatura Apostolica din Bucuresti trimite o nota informativa Secretariatului de Stat pentru Culte, solicitand rezolvarea situatiei.
Interventia poetei Ana Blandiana din noiembrie 1999 determina MLPAT sa nu acorde autorizatia de demolare a lacasului greco-catolic. Autorizatia de constructie va fi primita in 14 aprilie 2000, cu conditia pastrarii unei distante de minimum 6 metri intre cele doua constructii. Ministrul Nicolae Noica atrage atentia ortodocsilor asupra respectarii proiectului autorizat, pe care se mentioneaza expres: "NU SE VA DEMOLA BISERICA EXISTENTA". Cu toate acestea, in mai-noiembrie 2000, lucrarile continua la 2 m in spatele vechiului lacas greco-catolic, fara respectarea autorizatiei. Demolarea bisericii din Vadu Izei este puternic incurajata de cei doi episcopi ortodocsi de Maramures si Satu Mare. Nici o autoritate nu intervine! In iulie 2000, parohia greco-catolica s-a adresat Consiliului Europei. In 10 aprilie 2001, Consiliul Judetean Maramures da o "Autorizatie de desfiintare" ilegala, cu incalcarea dispozitiilor guvernamentale, ale MLPAT si Cultelor, care au specificat ca vechea biserica nu se demoleaza!
Din acest moment, lucrurile se precipita si toate demersurile in extremis ale Ministerului Culturii si Cultelor, Prefecturii, Consiliului Judetean, Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu National etc., care avertizeaza parohia ortodoxa din Vadu Izei sa opreasca vandalismul, nu sunt luate in seama de demolatorii preotului ortodox. Si astfel, buldozerul, tarnacoapele si rabele au desavarsit demonica distrugere a unei case romanesti a lui Dumnezeu! (Ion Zubascu) (SI01-1996)
Romania calca pe urmele Afghanistanului -
Talibanii ortodocsi
22.10.2001, Cluj-Napoca (Ziua de Ardeal)
Ortodocsii din Vadu Izei - Maramures au daramat vechea biserica greco-catolica din sat, intr-o actiune condusa cu succes de catre parohul comunitatii, Pr. Vasile Hotico * Oamenii din sat spun ca popa Hotico se joaca de-a Dumnezeu cu cele sfinte * Refuzandu-li-se dreptul de recuperare a vechiului lacas de cult, greco-catolicii se straduiesc sa-si ridice o noua biserica * Deciziile Ministerului Culturii si Cultelor sunt total ignorate in teritoriu * Consiliul Judetean, Prefectura si Inspectoratul Judetean de Politie din Maramures s-au facut ca ploua in momentul demolarii bisericii din Vadu Izei * Episcopia Greco-Catolica a Maramuresului considera acest act o agresiune impotriva Bisericii Romane Unite, dar si un atentat la valorile patrimoniului national
Comunitatea ortodoxa din localitatea maramuresana Vadu Izei a preferat sa demoleze vechea biserica satului decat sa o retrocedeze greco-catolicilor, adica fostilor proprietari. Ambitia preotului ortodox, Vasile Hotico, si a unor consilieri parohiali, precum Petru Ardelean, a lasat satul fara nici o biserica. Constructia noului lacas de cult ortodox, in cimitirul care imprejmuia vechea biserica, nu va fi foarte curand finalizata, slujbele sfinte fiind tinute intr-o capela. Pe de alta parte, greco-catolicii, se roaga de cativa ani intr-o casa veche, unde camerele au fost transformate in pronaos, naos si altar. Dupa nenumarate incercari de a obtine retrocedarea vechii biserici unite, greco-catolicii au inceput cu putin timp in urma lucrarile de turnare a fundatiei pentru o noua biserica.
Biserica din Vadu-Izei se adauga listei de lacasuri de cult daramate dupa anul 1989. Dupa disparitia peste noapte a vechii biserici de lemn din localitatea Baisoara (jud. Cluj), a venit randul unui lacas din nordul Maramuresului. Oricum, mai sunt multe altele care vor cadea sub tarnacoapele ortodocsilor. Manastirea de la Nicula este de asemenea in pericol. Arhiepiscopia Ortodoxa de la Cluj a inceput lucrarile de reconstructie a asezamantului monahal, vechea biserica de zid fiind "programata" la demolare. Chiar daca, ministrul Culturii si Cultelor, Razvan Theodorescu si-a exprimat ingrijorarea privind daramarea bisericilor greco-catolice, multe comunitati ortodoxe din Ardeal, in frunte cu preotul-paroh, au intentia sa demoleze vechile lacasuri ce au apartinut Bisericii Greco-Catolice, indiferent de reglementarile in vigoare si fata de preceptele morale crestine. Nici un demers intreprins in cazul salvarii bisericii din Vadu Izei nu a gasit vreo "usa deschisa". In urma cu doi ani, preotul Marius Visovan, administrator parohial al comunitatii greco-catolice din Vadu Izei, a semnalat, atat la nivel judetean, cat si la Bucuresti, faptul ca ortodocsii din sat au inceput sa-si construiasca un nou lacas de cult la mai putin de cinci metri distanta de vechea biserica, in vechiul cimitir, profanand mai bine de zece morminte. De-atunci si pana astazi, forurile judetene si guvernamentale s-au multumit sa ignore aceasta situatie. Desi in autorizatia de constructie se specifica faptul ca este obligatorie mentinerea vechii biserici, Consiliul Judetean Maramures a eliberat totusi o autorizatie de demolare, dupa cum spune unul dintre consilierii parohiei greco-catolice.
Autoritatile maramuresene se contrazic
Zielele trecute, s-au deplasat in Vadu Izei chiar presedintele CJ Maramures, Alexandru Cosma si comandantul IPJ, colonelul Anton Breban. Nu numai ca cei doi au plecat asa cum au venit, dar in anumite ziare locale au aparut chiar si declaratii prin care se spune, chipurile, ca acestia au fost alungati de peste 300 de sateni revoltati. Cu toate acestea, nimeni din sat nu stia ca "au fost doi domni de la Baia Mare", dupa cum a declarat unul dintre consilierii parohiali greco-catolici. Presedintele CJ Maramures, Alexandru Cosma, a afirmat ca a aflat de situatia exploziva din Vadul Izei abia in data de 15 octombrie. Cosma spune ca a incercat sa opreasca demolarea bisericii, dar cand a ajuns la fata locului operatiunea de demolare era terminata. Presedintele CJ a mai spus ca nu l-a gasit pe parintele Hotico acasa. Cosma mai crede ca situatia din Vadul Izei s-ar fi putut rezolva si fara sa se ajunga la demolarea unei biserici care are peste 100 de ani. De precizat ca aceeasi pozitie a avut-o si prefectul judetului, Liviu Bechis. Acesta ne-a declarat ca a solicitat Ministerului Culturii oprirea lucrarilor de demolare a bisericii si trecerea acesteia in patrimoniul istoric.. In acest sens, Bechis a facut referire la adresa 479 din 15 octombrie 2001, primita de la Directia Judeteana pentru Cultura Maramures, in care se solicita anularea autorizatiei de demolare a bisericii de zid din Vadul Izei, construita in 1884. "Consideram ca biserica noua va pune in valoare si biserica veche si va contribui la realizarea unui complex bisericesc care va demonstra respectul fata de trecut si fata de biserica, in general. Se va propune o solutie arhitecturala care sa imbine vechiul si noul si care cu certitudine va avea ca rezultat un edificiu de cult de valoare, in acceptiune europeana", se arata in adresa Directiei, semnata de directorul Ioan Marchis. Acesta a atasat la adresa 479, autorizatia de construire 34 din 14 aprilie 2000, a noii biserici din Vadul Izei, in care se mentioneaza foarte limpede ca "nu se va demola biserica existenta". De asemenea, Comisia de Avizare a Lacasurilor de Cult a trimis avizul nr. 47 din 16 martie 2000 catre Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului, in care se precizeaza ca biserica va ramane in picioare, iar biserica noua se va pozitiona in spatele celei existente, la o distanta de minimum 6 metri. Cu toate aceste avize si adrese, CJ Maramures emite autorizatia de desfiintare nr. 41 din 10 aprilie 2001. "Ca urmare a cererii adresate de Parohia Ortodoxa Vazul Izei, prin preotul paroh Vasile Hotico, CJ Maramures autorizeaza executarea lucrarilor de desfiintare a bisericii ortodoxe Vadul Izei", se arata in documentul respectiv.
Neintelegeri confesionale
Episcopia Romana Unita a Maramuresului, prin vicarul general, a trimis o serie de adrese oficiale, atat Prefecturii de la Baia Mare, cat si Ministerului Culturii si Cultelor, prin care protesta impotriva demolarii vechii biserici unite de la Vadu Izei, considerand ca acest fapt este o agresiune impotriva greco-catolicilor si a valorilor patrimoniului national, si ca este necesara oprirea acestor "actiuni dusmanoase". Sesizata de preotul Visovan, Nuntiatura Apostolica de la Bucuresti trimite la randu-i o nota verbala ministrului Razvan Theodorescu, privind demolarea acestei biserici, prin care se cerea interventia autoritatilor in oprirea distrugerii de catre comunitatea ortodoxa a lacasului de cult din localitatea Vadu Izei. Preotul ortodox, Vasile Pop, de la Protopopiatul Sighet, de care apartine parohia Vadu Izei, a fost saptamana trecuta la Bucuresti, la Ministerul Culturii si la Patriarhie, pentru cazul bisericii daramate. Parintele ortodox considera ca, in acest caz, presa care a semnalat situatia din Vadul Izei, a folosit informatii eronate. "In primul rand, nu este adevarat ca a fost daramata o biserica greco-catolica. Biserica in cauza este ortodoxa, conform extrasului de carte funciara. Nu se putea da autorizatie de constructie pentru noua biserica daca acel loc nu ar fi apartinut Bisericii Ortodoxe", ne-a declarat parintele Pop. Preotul maramuresean afirma ca exista o autorizatie de desfiintare a bisericii, datata 10 aprilie 2001, care s-a dat in baza unei expertize facute de un expert MLPAT. "Concluziile specialistului despre lacasul sfintei biserici sunt clare. S-a constatat igrasie pana la 3 metri, care afecteaza capacitatea portanta a peretilor. Apoi, exista un grad ridicat de friabilitate a peretilor", a spus preotul Pop. Acesta mai afirma ca noua biserica va integra biserica veche, care "nu era monument istoric, nu era monument arhitectonic, nu avea o pictura deosebita". Biserica daramata este ortodoxa, iar problema acesteia este tine de BOR. "In acest sens, noi am inaintat actele ministrului Razvan Thodorescu, la secretarul de stat de la Culte si la Patriarhie, direct in mainile PF Teoctist. Secretarul de Stat de la Cultura si Culte, Ioan Opris, a declarat ca ortodocsii au incalcat legea, prin nerespectarea autorizatiei de constructie prin care se specifica obligativitatea mentinerii vechiului lacas de cult greco-catolic, dupa cum e specificat si in adresa 2063/5A a MLPAT, din 25.11.1999. In acest sens, chiar ministrul Razvan Theodorescu declara in presa ca biserica din Vadu Izei era in buna stare, motivul indicat de ortodocsi nefiind unul fondat, iar faptul ca au ridicat noua constructie a bisericii ortodoxe la mai putin de cinci metri de cea veche denota "o mentalitate aproape fundamentalista". "A pune un lacas ortodox in coasta bisericii greco-catolice, la 2 metri in spate - mai ales daca exista si alt loc de constructie (peste drum, langa casa parohiala ortodoxa exista un teren liber de aproape 1 ha - n.r), o consider o situatie deplorabila! (...) Apelul nostru catre ierarhie si cler este acesta: respectarea lacasurilor celorlalti! Chiar daca ele au devenit dupa 1948 ortodoxe, este vorba de un patrimoniu spiritual comun si trebuie sa gasim o formula de a respecta acest patrimoniu. In cazul bisericii din Vadu Izei, ortodocsii nu au autorizatie de demolare de la Culte", remarca Razvan Theodorescu.
Undeva in Maramures
O zi obisnuita de vineri. La Vadu Izei, in Maramures, a murit o
batrana. Ingropaciunea s-a facut fara nici o bataie de clopot. Lumea din sat e
bulversata. Peste biserica construita in 1884 de strabunii lor a trecut
buldozerul. Multi oameni din Vadu sunt necajiti ca preotul Vasile Hotico e asa
de incrancenat impotriva greco-catolicilor. Motive nu ar avea. Chiar el se trage
dintr-o famile de greco-catolici. Parintii lui, originari din Ieud (Maramures),
sunt chiar membri de vaza ai comunitatii unite din sat. "Doara taica-sau a fost
zilele trecute pe aici, prin Vad, insa fiu-sau nu a venit nici macar sa-l
salute", spune un taran, care a tinut sa nu-i publicam numele. S-au facut si
liste cu semnaturi, si ale unitilor si ale ortodocsilor, prin care se cerea
Parohiei ortodoxe sa admita macar serviciul religios alternativ, fata de uniti.
Nici vorba. Refuzul a fost categoric. Multi sateni zic ca "nu-i bine ce face
popa Hotico", ca prea se joaca cu cele sfinte, iar blestemele s-ar putea sa-l
ajunga, atat pe el, cat si pe cei care il ajuta sa darame biserica veche si sa
construiasca alta peste mormintele din "vechiul santirim". Mai mult, molozul
rezultat din demolarea bisericii e dus cu tractorul pe malul Izei si aruncat in
gramezi. "O biserica tapata pe vale", remarca o femeie din sat. Oamenii din sat
se cam codeau sa vorbeasca de biserica si daramarea ei, fiindu-le oarecum frica
si de faptul ca popa le-ar putea face ceva. Un batran de 90 de ani, pe nume
Patru Arba, credincios greco-catolic, povestea cu cata greutate s-a facut
biserica din sat. "Mi-o zas tata, care o lucrat la constructia ei. Pe atunci
erau putini oameni in sat. Piatra s-o carat cu carele trase de boi, de sus, de
la Rapa. Oamenii o tras din greu sa-si faca biserica. Iar cei mai bogati si-or
cumparat si loc de veci, langa biserica. Sa aiba mormantul in santirim. (Daniel
Sarbu si Nicolae Teremtus)
(SI01-1999)
Mai multe detalii puteti gasi la www.greek-catholic.ro/ecumenism/brubor/ .
pentru
a primi stirile direct de la www.greek-catholic.ro subscrieti la: www.bru.ro/media/stiri/subscribe.asp