Annunciation Byzantine Romanian Catholic Mission

Biserica Română Unită cu Roma Greco-Catolica | Misiunea Bunavestire Toronto | 416 443 8796

Logo - Copy

78 Clifton Rd

admin@bunavestire.org


   BISERICA ROMÂNĂ UNITĂ CU ROMA, GRECO-CATOLICĂ   BYZANTINE ROMANIAN CATHOLIC MISSION

Duminica a 24-a după Rusalii

Sf Arhangheli Mihail şi Gavriil (8 noiembrie)

24th Sunday after Pentecost

St Archanghels Michael and Gabriel (8 november)


YouTube Live
Facebook Live

8 Noiembrie / November 2019
Sfântul Rozar – 12.00 – Holy Rosary
Sf. Spovedanie – 12.00 – Reconciliation
Sfânta Liturghie – 12.30 – Divine Liturgy
Buletinul Duminical / The Sunday bulletin:

Postul Crăciunului

Postul este reţinerea totală sau parţială de la anumite alimente şi băuturi, pe un timp mai lung sau mai scurt, ȋn scop religios-moral. Această reţinere de la mâncăruri şi băuturi trebuie să fie ȋnsoţită de reţinerea de la gânduri, cuvinte şi fapte rele, ceea ce ȋnseamnă că postul trupesc trebuie să fie ȋnsoţit de postul sufletesc.
Duminică, 15 noiembrie, ȋncepe postul Crăciunului.
Ȋn postul Naşterii Domnului (postul Crăciunului) se ţine post comun. Postul comun (obişnuit), este postul ȋn care se admite consumarea mâncărurilor gătite de post, excluzându-se carnea şi grăsimile de origine animală. Este permisă consumarea peştelui, vinului, untdelemnului, ouălor şi produselor lactate.
Ȋn Biserica greco-catolică romană, ȋn Postul Nașterii Domnului, zilele de dezlegare de la post (hârți) sunt:
– Sărbătoarea Intrării ȋn Biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie).
– Sărbătoarea Sfântului Nicolae (6 decembrie).
Pe teritoriul episcopiei noastre, de asemenea este dezlegare din 26 până pe 29 noiembrie, fiind week-end-ul dedicat Zilei Recunoștinței (US Thanksgiving).
Dezlegările de post:
– Copii până la vârsta de 14 ani, bolnavii şi bătrânii. Bolnavilor şi bătrânilor li se recomandă ȋn zilele de ajun să ţină măcar postul comun.
– Cei care din binecuvântate pricini nu pot ţine ajunul şi postul prescris, pot cere dezlegare de la parohul sau confesorul propriu.
Conform Decretului Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolică privitor la Post și Ajun:
http://www.bru.ro/documente/decret-postul-si-ajunul-in-bru/

Ȋn calendarul Misiunii noastre pentru o mai buna vizibilitate, zilele de post au fost marcate cu diverse nuanţe de gri ȋn funcţie de forma de post cerută de Biserică.
Calendarul se găsește dând click aici (https://www.bunavestire.org/calendar-greco-catolic/), iar varianta tiparită o puteţi găsi la Biserică.

Postul comun (obişnuit), este postul ȋn care se admite consumarea mâncărurilor gătite de post, excluzându-se carnea şi grăsimile de origine animală. Este permisă consumarea peştelui, vinului, untdelemnului, ouălor şi produselor lactate.

Postul comun (obişnuit)

Postul aspru (xirofagia), este abţinerea de la carne, lapte şi ouă, consumându-se numai hrană uscată (pâine, fructe şi legume.

Postul aspru (xirofagia)

Ajunul sau postul total este abţinerea de la orice mâncare sau băutură, pe un timp determinat (ȋn practică până după ora amiezii sau orele 15). Se mănâncă o singură dată ȋn zi, fără carne, lapte şi ouă.

Ajun

Ajutor pentru copiii orfani

După tradiția anilor trecuți, ȋn luna noiembrie ȋncepem să ȋl ajutăm pe Moș Crăciun să aducă bucurie copiilor orfani sau aflați ȋn dificultate ȋn România. Pentru a putea realiza ceea ceea ce ne-am propus avem mare nevoie de ajutorul dumneavoastră. Sperând să reușim să colectăm o sumă cel puțin egală cu aceea din anii trecuti, când am trimis aproximativ $7.000 la orfelinatul din Odorhei unde copiii sunt ȋngrijiți de călugărițe din congregația „Inimii Neprihănite a Fecioarei Maria”.
Colecta pe care o facem anul acesta pentru sacul lui Moș Crăciun va fi trimisă ȋn totalitate pentru ajutorarea copiilor de la Orfelinatul Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc.
A doua colectă din duminicile 22, 29 noiembrie și 20 decembrie vor fi destinate ajutorului pentru copiii de la orfelinatul din Odorhei. Vă ȋndemnăm pe fiecare dintre dumneavoastră să fiți generoși și să faceți un efort pentru a-i ajuta pe acești copii. Ne ajuta enorm dacă specificati pe plic „Orfelinat”, ȋnsă donațiile vor putea fi făcute și direct ȋn “cash” ȋn coșul pentru colecta specială. Fie ca Dumnezeu să vă binecuvânteze efortul și să aveți parte de un post sfânt cu multe haruri!
Pr. Ionel Maier si Pr. Emil Jude

RECOMANDĂRI PENTRU PARTICIPAREA LA SFÂNTA LITURGHIE
Pentru Duminica aceasta avem nevoie de cei 2 voluntari care să întâmpine credincioșii la intrarea în Biserica.

 • Conform reglementărilor actuale din Toronto, purtarea măștii este obligatorie în Biserică.
 • Înainte de a veni la Sfânta Liturghie sunteți încurajați să vă verificați temperatura. Cei care veți avea mai mult de 37,5 grade sunteți rugați să nu veniți la biserică.
 • Accesul în Biserică va fi permis doar pe intrarea principală. Vă îndemn să urmăriți instrucțiunile celor de la intrare. De asemenea va rog să folosiți un POST-IT pentru a marca locul în care v-ați așezat. La intrare este disponibil dezinfectant. După fiecare utilizare baia trebuie dezinfectată.
 • Pentru a veni la Sfânta Împărtășanie vom folosi culoarul din mijloc iar înapoi în bănci ne vom întoarce folosind culoarele laterale.
 • Sala parohiei și anexele sunt inaccesibile. 
 • Coșurile de colectă vor fi disponibile la intrarea și ieșirea din Biserică, pe parcursul Sfintei Liturghii neavând colectă.
 • La încheierea Sfintei Liturghii vom ieși în ordinea inversă a intrării, astfel rândurile din spate vor ieși primele.
 • Cel puțin 4 persoane ar fi necesare să ne ajute cu dezinfecția de la sfârșitul Sfintei Liturghii.
În fiecare duminică vom avea nevoie de cel puțin 7 voluntari:
 • 2 persoane care vor fi la intrarea și la ieșirea din Biserică.
 • 4 persoane (cel puțin) care ne vor ajuta la dezinfectarea Bisericii după încheierea Sfintei Liturghii
 • 1 persoană pentru a pregăti un tabel cu cei prezenți la Sfânta Liturghie (cu scopul trasabilității).


www.bunavestire.org

ShareShare

TweetTweet

ForwardForward