„Postul este reţinerea totală sau parţială de la anumite alimente şi băuturi, pe un timp mai lung sau mai scurt, ȋn scop religios-moral. Această reţinere de la mâncăruri şi băuturi trebuie să fie ȋnsoţită de reţinerea de la gânduri, cuvinte şi fapte rele, ceea ce ȋnseamnă că postul trupesc trebuie să fie ȋnsoţit de postul sufletesc.”
Duminică, 15 noiembrie, ȋncepe postul Crăciunului.
Ȋn postul Naşterii Domnului (postul Crăciunului) se ţine post comun. Postul comun (obişnuit), este postul ȋn care se admite consumarea mâncărurilor gătite de post, excluzându-se carnea şi grăsimile de origine animală. Este permisă consumarea peştelui, vinului, untdelemnului, ouălor şi produselor lactate.
Ȋn Biserica greco-catolică romană, ȋn Postul Nașterii Domnului, zilele de dezlegare de la post (hârți) sunt:
– Sărbătoarea Intrării ȋn Biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie).
– Sărbătoarea Sfântului Nicolae (6 decembrie).
Pe teritoriul episcopiei noastre, de asemenea este dezlegare din 26 până pe 29 noiembrie, fiind week-end-ul dedicat Zilei Recunoștinței (US Thanksgiving).
Dezlegările de post:
– Copii până la vârsta de 14 ani, bolnavii şi bătrânii. Bolnavilor şi bătrânilor li se recomandă ȋn zilele de ajun să ţină măcar postul comun.
– Cei care din binecuvântate pricini nu pot ţine ajunul şi postul prescris, pot cere dezlegare de la parohul sau confesorul propriu.
Conform Decretului Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolică privitor la Post și Ajun: