Annunciation Byzantine Romanian Catholic Mission

Biserica Română Unită cu Roma Greco-Catolica | Misiunea Bunavestire Toronto | 416 443 8796

Logo - Copy

78 Clifton Rd

admin@bunavestire.org


Duminica a 25-a după Rusalii

25th Sunday after Pentecost

10 Noiembrie / November 2019

Sfântul Rozar – 12.00 – Holy Rosary

Sf. Spovedanie – 12.00 – Reconciliation

Sfânta Liturghie – 12.30 – Divine Liturgy

Buletinul Duminical / The Sunday bulletin:


https://bunavestire.org/buletin/2019/D_25.pdf

Sărbătoriții lunii

Duminică, după ȋncheierea Sfintei Liturghii ne vom bucura ȋn Sala Parohiei ȋmpreună cu cei care se sărbătoresc pe parcursul lunii.

 

Postul Crăciunului

“Postul este reţinerea totală sau parţială de la anumite alimente şi băuturi, pe un timp mai lung sau mai scurt, ȋn scop religios-moral. Această reţinere de la mâncăruri şi băuturi trebuie să fie ȋnsoţită de reţinerea de la gânduri, cuvinte şi fapte rele, ceea ce ȋnseamnă că postul trupesc trebuie să fie ȋnsoţit de postul sufletesc.”

Vineri, 15 noiembrie, ȋncepe postul Crăciunului.

Ȋn postul Naşterii Domnului (postul Crăciunului) se ţine post comun. Postul comun (obişnuit), este postul ȋn care se admite consumarea mâncărurilor gătite de post, excluzându-se carnea şi grăsimile de origine animală. Este permisă consumarea peştelui, vinului, untdelemnului, ouălor şi produselor lactate.

Ȋn Biserica greco-catolică romană, ȋn Postul Nașterii Domnului, zilele de dezlegare de la post (hârți) sunt:

– Sărbătoarea Intrării ȋn Biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie).

– Sărbătoarea Sfântului Nicolae (6 decembrie).

Pe teritoriul episcopiei noastre, de asemenea este dezlegare din 28 noiembrie până pe 1 decembrie, fiind week-end-ul dedicat Zilei Recunoștinței (US Thanksgiving).

Dezlegările de post:

– Copii până la vârsta de 14 ani, bolnavii şi bătrânii. Bolnavilor şi bătrânilor li se recomandă ȋn zilele de ajun să ţină măcar postul comun.

– Cei care din binecuvântate pricini nu pot ţine ajunul şi postul prescris, pot cere dezlegare de la parohul sau confesorul propriu.

Conform Decretului Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolică privitor la Post și Ajun:

http://www.bru.ro/documente/decret-postul-si-ajunul-in-bru/

Ȋn calendarul Misiunii noastre pentru o mai buna vizibilitate, zilele de post au fost marcate cu diverse nuanţe de gri ȋn funcţie de forma de post cerută de Biserică.

Calendarul se găsește dând click aici (https://www.bunavestire.org/calendar-greco-catolic/), iar varianta tiparită o puteţi găsi la Biserică.

Postul comun (obişnuit), este postul ȋn care se admite consumarea mâncărurilor gătite de post, excluzându-se carnea şi grăsimile de origine animală. Este permisă consumarea peştelui, vinului, untdelemnului, ouălor şi produselor lactate.

Postul comun (obişnuit)

Postul aspru (xirofagia), este abţinerea de la carne, lapte şi ouă, consumându-se numai hrană uscată (pâine, fructe şi legume.

Postul aspru (xirofagia)

Ajunul sau postul total este abţinerea de la orice mâncare sau băutură, pe un timp determinat (ȋnpractică până după ora amiezii sau orele 15). Se mănâncă o singură dată ȋn zi, fără carne, lapte şi ouă.

Ajun

Ajutor pentru copiii orfani

După tradiția anilor trecuți, ȋn luna noiembrie ȋncepem să ȋl ajutăm pe Moș Crăciun să aducă bucurie copiilor orfani sau aflați ȋn dificultate ȋn România. Pentru a putea realiza ceea ceea ce ne-am propus avem mare nevoie de ajutorul dumneavoastră. Sperând să reușim să colectăm o sumă cel puțin egală cu aceea de anul trecut, când am trimis aproximativ $7.000 la orfelinatul din Odorhei unde copiii sunt ȋngrijiți de călugărițe din congregația „Inimii Neprihănite a Fecioarei Maria”.

Colecta pe care o facem anul acesta pentru sacul lui Moș Crăciun va fi trimisă ȋn totalitate pentru ajutorarea copiilor de la Orfelinatul Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc. Cadourile pe care le va aduce Moș Crăciun copiilor din parohia noastră vor fi suportate din bugetul parohiei și de asemenea cu ajutorul sponsorilor.

A doua colectă din duminicile 17, 24 noiembrie și 22 decembrie vor fi destinate ajutorului pentru copiii de la orfelinatul din Odorhei. Vă ȋndemnăm pe fiecare dintre dumneavoastră să fiți generoși și să faceți un efort pentru a-i ajuta pe acești copii. Ne ajuta enorm dacă specificati pe plic „Orfelinat”, ȋnsă donațiile vor putea fi făcute și direct ȋn “cash” ȋn coșul pentru colecta specială. Fie ca Dumnezeu să vă binecuvânteze efortul și să aveți parte de un post sfânt cu multe haruri!

Pr. Ionel Maier si Pr. Emil Jude

Pregătiri pentru Crăciun

Întâlnirea copiilor ȋn vederea pregătirii spectacolului de Crăciun va avea loc duminică 24 noiembrie, începând cu ora 11 ȋn Sala Parohiei.

Alegeri prezidențiale 2019

Ȋn week-end-ul 8-10 noiembrie va avea loc primul tur al alegerilor prezidențiale. Mai jos găsiți informații despre opțiunile de vot și organizarea secției de votare din Toronto.

GHIDUL ALEGĂTORULUI DIN STRĂINĂTATE 2019