Annunciation Byzantine Romanian Catholic Mission

Biserica Română Unită cu Roma Greco-Catolica | Misiunea Bunavestire Toronto | 416 443 8796

Logo - Copy

78 Clifton Rd

admin@bunavestire.org

*|MC:SUBJECT|*


   BISERICA ROMÂNĂ UNITĂ CU ROMA, GRECO-CATOLICĂ   BYZANTINE ROMANIAN CATHOLIC MISSION

Duminica a 25-a după Rusalii
25th Sunday after Pentecost

13 Noiembrie / November 2022

Sfântul Rozar – 12.15 – Holy Rosary
Sf. Spovadă – 12.15 – Reconciliation
Sfânta Liturghie – 12.45 – Divine Liturgy
Parastase/Memorial Service

Buletinul Duminical / The Sunday bulletin:

Postul Crăciunului
„Postul este reţinerea totală sau parţială de la anumite alimente şi băuturi, pe un timp mai lung sau mai scurt, ȋn scop religios-moral. Această reţinere de la mâncăruri şi băuturi trebuie să fie ȋnsoţită de reţinerea de la gânduri, cuvinte şi fapte rele, ceea ce ȋnseamnă că postul trupesc trebuie să fie ȋnsoţit de postul sufletesc.”
 
Marti, 15 noiembrie, ȋncepe postul Crăciunului.
 
Ȋn postul Naşterii Domnului (postul Crăciunului) se ţine post comun. Postul comun (obişnuit), este postul ȋn care se admite consumarea mâncărurilor gătite de post, excluzându-se carnea şi grăsimile de origine animală. Este permisă consumarea peştelui, vinului, untdelemnului, ouălor şi produselor lactate.
 
Ȋn Biserica greco-catolică română, ȋn Postul Nașterii Domnului, zilele de dezlegare de la post (hârți) sunt:
– Sărbătoarea Intrării ȋn Biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie).
– Sărbătoarea Sfântului Nicolae (6 decembrie).
– Pe teritoriul episcopiei noastre, de asemenea este dezlegare din 24 până pe 27 noiembrie, fiind week-end-ul dedicat Zilei Recunoștinței (US Thanksgiving).
 
 
Pe teritoriul episcopiei noastre, de asemenea este dezlegare din 26 până pe 29 noiembrie, fiind week-end-ul dedicat Zilei Recunoștinței (US Thanksgiving).
 
Dezlegările de post:
– Copii până la vârsta de 14 ani, bolnavii şi bătrânii. Bolnavilor şi bătrânilor li se recomandă ȋn zilele de ajun să ţină măcar postul comun.
– Cei care din binecuvântate pricini nu pot ţine ajunul şi postul prescris, pot cere dezlegare de la parohul sau confesorul propriu.
Conform Decretului Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolică privitor la Post și Ajun:
 
http://www.bru.ro/documente/decret-postul-si-ajunul-in-bru/
Ȋn calendarul Misiunii noastre pentru o mai buna vizibilitate, zilele de post au fost marcate cu diverse nuanţe de gri ȋn funcţie de forma de post cerută de Biserică.
 
Calendarul se găsește dând click aici (https://www.bunavestire.org/calendar-greco-catolic/), iar varianta tiparită o puteţi găsi la Biserică.

Postul comun (obişnuit), este postul ȋn care se admite consumarea mâncărurilor gătite de post, excluzându-se carnea şi grăsimile de origine animală. Este permisă consumarea peştelui, vinului, untdelemnului, ouălor şi produselor lactate.  Postul comun (obişnuit)
 Postul aspru (xirofagia), este abţinerea de la carne, lapte şi ouă, consumându-se numai hrană uscată (pâine, fructe şi legume.Postul aspru (xirofagia) 
Ajunul sau postul total este abţinerea de la orice mâncare sau băutură, pe un timp determinat (ȋn practică până după ora amiezii sau orele 15). Se mănâncă o singură dată ȋn zi, fără carne, lapte şi ouă. Ajun 

Ajutor pentru copiii orfani

După tradiția anilor trecuți, ȋn luna noiembrie ȋncepem să ȋl ajutăm pe Moș Crăciun să aducă bucurie copiilor orfani sau aflați ȋn dificultate ȋn România. Pentru a putea realiza ceea ceea ce ne-am propus avem mare nevoie de ajutorul dumneavoastră. Sperând să reușim să colectăm o sumă cel puțin egală cu aceea din anii trecuți, când am trimis peste $8.000 la orfelinatul din Odorhei unde copiii sunt ȋngrijiți de călugărițe din congregația „Inimii Neprihănite a Fecioarei Maria”.
A doua colectă din duminicile 20, 27 noiembrie și 18 decembrie vor fi destinate ajutorului pentru copiii de la orfelinatul din Odorhei. Vă ȋndemnăm pe fiecare dintre dumneavoastră să fiți generoși și să faceți un efort pentru a-i ajuta pe acești copii. Este necesar să specificați pe plic „Orfelinat”
Fie ca Dumnezeu să vă binecuvânteze efortul și să aveți parte de un post sfânt cu multe haruri!
Pr. Ionel Maier si Pr. Emil Jude


www.bunavestire.org
Share Share
Tweet Tweet
Forward Forward